På ny jakt etter mineraler
16.08.2019 Den neste måneden bytter kollega Jan Stenløkk kontoret i Stavanger med fartøyet "M/V Seabed Constructor" i Norskehavet.
På toktet skal geologen fortsette arbeidet med å kartlegge havbunnsmineraler for Oljedirektoratet på vegne av Olje- og energidepartementet - som skal forvalte mineralene.
Viktige for industrien
- Toktet går til den vulkanske Mohnsryggen mellom Jan Mayen og Bjørnøya, et havområde som fortsatt er veldig lite utforsket. Det er spennende at OD har fått i oppgave å utforske geologien, forekomstene og utføre kartleggingen. Vi er i begynnelsen av et arbeid som kan få betydning for norske ressurser og industri i fremtiden, sier Stenløkk.
Mineralene fra fjorårets tokt viser seg å inneholde spesielt kobber, sink og kobolt. Disse industrimetallene er etterspurt av industrien og er spesielt viktige for elektrifisering av samfunnet.
Metallene brukes også i høyteknologiske produkter som mobiltelefoner og datamaskiner.
Les analysen av havbunnsmineraler som Oljedirektoratet gjorde etter toktet i fjor.
Ny lov om mineralvirksomhet
1. juli i år trådte ny lov om mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen i kraft (havbunnsmineralloven). På sine nettsider skriver regjeringen: Loven skal legge til rette for undersøkelse etter og utvinning av mineralforekomster på kontinentalsokkelen i samsvar med samfunnsmessige målsettinger.
Jan Stenløkk (høyre) skal på tokt de neste fire ukene med fartøyet "M/V Seabed Constructor" fra selskapet "Ocean Infinity". Torgeir Stordal, direktør for leting i Oljedirektoratet, er også på plass ved avreise. Foto: Stian Gilje.
Oppdatert: 16.08.2019