Havbunnsdata gjort tilgjengelige
07.06.2022 Torsdag i forrige uke ble de første dataene om havbunnsmineraler på norsk kontinentalsokkel gjort tilgjengelig for offentligheten.
Det skjedde på et seminar hos Oljedirektoratet.
Havbunnsdata frigis på linje med det Oljedirektoratet gjør for petroleumsdata. Hensikten er at alle aktørene skal få lik tilgang til gode data.
Rundt 90 personer deltok på dette historiske seminaret. Der fikk de innsikt i Oljedirektoratets egne tokt i Norskehavet i 2018 og 2020, samt tokt som har skjedd i regi av Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø.
Det var stor interesse da de første dataene om havbunnsmineraler ble frigitt fra Oljedirektoratet den 2. juni. (Foto: Arne Bjørøen)
"Dette er bare starten, og mer data skal frigis etter hvert", sier Jan Stenløkk i Oljedirektoratet.
Han forteller at det i første omgang ble sluppet dybdedata; hvor langt det er til havbunnen i de undersøkte områdene samt en del geofysiske data. Disse brukes i jakten på å påvise sulfidforekomster og manganskorper på havbunnen.
Dataene etterspørres av industrien og av akademia, ifølge Stenløkk. Nå er de tilgjengelig på npd.no. I tillegg ble det lansert en kartapplikasjon som viser hvor toktene har foregått.
«Det er Oljedirektoratet som er tildelt ansvaret for å samle data om havbunnsmineraler på norsk sokkel, og distribusjon av disse dataene», sier Stenløkk.
Norske myndigheter har satt i gang en konsekvensutredning som skal danne grunnlag for politikerne i en eventuell åpningsprosess.
Norge er det eneste land i verden som har fått lovgivningen på plass, gjennom havbunnsmineralloven. Så langt Stenløkk vet, er Norge også først ut med frigivning av data om havbunnsmineraler.
Omvisning i Oljedirektoratets Geobank. Jan Stenløkk (nr to fra v) viste fram håndfaste beviser fra tokt til gjestene. (Foto: Arne Bjørøen)
Oppdatert: 23.06.2022