Analyse viser innholdsrike havbunnsmineraler

Bjørn Rasen

Oljedirektoratets kjemiske analyser av sulfider og manganskorper fra norsk sokkel viser høyt innhold av kobber, sink og kobolt.

Sulfidene inneholder mest jern, men har også relativt høyt innhold av kobber (opptil 14 prosent i enkelte prøver), sink (3 prosent) og kobolt (i underkant av 1 prosent).

Dette er viktige metaller når samfunnet i enda større grad skal elektrifiseres, samt at de er etterspurt av industrien.

Innholdet av metaller i sulfider og manganskorper fra norsk sokkel er høyere enn det som er tilfelle i prøver fra andre steder i verden.

På norsk kontinentalsokkel er det kjent at havbunnsmineraler forekommer i de dype delene av Norskehavet.

Oljedirektoratet har fått i oppdrag å kartlegge omfanget av slike havbunnsmineraler, samt å systematisere data fra innsamlede prøver. Flere forekomster av sulfider og manganskorper er påvist, senest under Oljedirektoratets tokt sommeren 2018. Sulfidene er funnet langs den vulkanske Mohnsryggen mellom Jan Mayen og Bjørnøya. Manganskorper er påvist flere steder langs Vøringsutstikkeren og rundt Jan Mayen.

Manganskorpene i Norskehavet faller i to grupper. Den ene inneholder omtrent dobbelt så mye sjeldne jordarts-grunnstoffer (REE – Rare Earth Minerals) som prøver fra Stillehavet og resten av Atlanterhavet.

Den andre har lavere konsentrasjoner. Begge grupper inneholder betydelig mer litium (20-80 ganger) og scandium (4-7 ganger). Alle disse grunnstoffene er metaller som er viktige i det grønne skiftet.

 

Til informasjon: Alle artiklene i denne utgaven av Norsk sokkel ble laget før koronakrisen 2020.

Til informasjon

Magasinet ble laget før koronakrisen 2020.

Til informasjon

Magasinet ble laget før koronakrisen 2020.