Oljedirektoratet

Norsk sokkel nr. 1 - 2018

Innhold

Ny letegiv
Aasta-Hansteen-655px

Med Aasta Hansteen-innretningen på plass i Norskehavet, åpner en ny provins og et nytt kapittel for gassleveransene fra Norge.

Energiblikket
TThoresen206

Tim Gould følger det globale energibildet tett. Særlig Kina følges med argusøyne. «Kinas rolle i det globale energibildet er i endring – og det påvirker oss alle,» sier lederen for World energy outlook i Det internasjonale energibyrået IEA.

Fortsatt mye å finne på norsk sokkel
Sokkelkart_1965_april

Oljedirektoratets nye ressursrapport viser at produksjonen av olje og gass kommer til å øke framover – men skal den opprettholdes på samme nivå etter midten av 2020-tallet, må det gjøres nye og større funn.

Navet i den internasjonale forskningen for IOR
ior-uis13

Det vakte en viss oppsikt i fagmiljøet da direktør Merete Vadla Madland proklamerte målet for Det nasjonale IOR-senteret da det åpnet i 2014: «70 prosent av oljen på norske felt skal utvinnes. » I dag er utvinningsgraden i underkant av 50 prosent. Madland står fortsatt på sitt djerve mål.

Gir mer gass i Norskehavet
Nyhamna-gassanlegg-J51A3061-1

Taubåtene har slept med Aasta Hansen-plattformen ut i Norskehavet. Om noen måneder strømmer gassen fra dette feltet inn til Norges nye, store gassknutepunkt i Midt-Norge, Nyhamna i Aukra kommune.

Senter i tankene
Aasta-Hansteen-DigernessundetI-0305

Prosjektdirektør for Aasta Hansteen-byggingen i Equinor, Torolf Christensen, har en kongstanke om at feltet skal bli et nav i Norskehavet, der andre funn kobles på. Først ut er Snefrid nord.

Gass konkurrerer ut dyrt kull
iStock-119744231

Takket være Kina er kull blitt dobbelt så dyrt som i 2016. Det har gjort gass konkurransedyktig på pris i det europeiske kraftmarkedet. Men varer det?

Den som leter, skal finne
sissel-eriksen-2017-04

«Slutter vi å lete, er vi i alle fall sikre på at det går mot en rask og sikker slutt for norsk petroleumsvirksomhet. Det vil være den letteste veien ut av oljealderen, men vi er ikke ferdige ennå. Vi ser ikke noe som erstatter petroleum.»

Kunstig & smart
businessman-touching-brain-head-connect-digital-lines-expanding-artificial-intelligence_hyupgef__F0006

Det har gått tregt, men nå er digitaliseringsbølgen på full fart inn i oljenæringen. Mulighetene kunstig intelligens byr på, er enorme.

Koraller på Bjørnøya
Koraller

Alexey Deryabin, Geolog i Oljedirektoratet: Bildet viser naturlig polert stein som inneholder tverrsnitt av en fossil korallkoloni. Korallene vokste på revene i tidsalderen sen karbon, for cirka 300 millioner år siden.

Utfordringer
Sturgeon1

Det nye teknologisenteret i Aberdeen skal endre olje- og gassindustrien. Men først må det løse dagens problemer.

Tar grep for å redde sokkelen
Hav

Britene fikk sitt Oljedirektorat for to år siden – 43 år etter Norge. Direktør Andy Samuel forklarer hvorfor og hvordan.