Fortsatt høy aktivitet på norsk sokkel

Kap1.png

Den nye ressurapporten for felt og funn viser at det blir viktig også fremover å ta i bruk ny teknologi og kunnskap.

27.09.2019 Selv etter mer enn 50 år er det store muligheter for å skape verdier på norsk sokkel.

Mer enn halvparten av de antatt gjenværende ressursene på norsk sokkel er funnet. 85 prosent ligger i feltene og 15 prosent ligger i funn som rettighetshaverne vurderer å bygge ut.

I tillegg er det et potensial for at enda mer påvist olje og gass kan bli lønnsom å produsere ved å ta i bruk ny teknologi og kunnskap.

Dette er nærmere beskrevet i Oljedirektoratets ressursrapport for funn og felt 2019.

Når Johan Sverdrup og Skogul kommer i produksjon i høst, vil det være 88 produserende felt på sokkelen. Aldri tidligere har det vært produksjon fra så mange felt. I tillegg ser selskapene på utbyggingsmulighetene for nesten 90 funn.

Gjennomsnittlig funnstørrelse har gått ned de siste årene, og de fleste funnene vil mest sannsynlig bli bygd ut som havbunnsfelt og utnytte ledig kapasitet i eksisterende infrastruktur. Derfor er det viktig at innretninger og rør vedlikeholdes slik at dette lar seg gjøre.

Økende produksjon mot 2023

– Det er nok olje og gass på norsk sokkel til at vi kan ha lønnsom, effektiv og forsvarlig petroleumsvirksomhet i mange tiår, sier direktør for utbygging og drift, Ingrid Sølvberg.

– Produksjonen kommer til å øke fram mot 2023. Til tross for dette, er utslippene både til luft og til sjø stabile. Det betyr at utslippene per produsert enhet går ned.  

En stadig større del av produksjonen drives med kraft fra land. I 2023, etter at områdeløsningen for kraft fra land på Utsirahøgda er satt i drift, forventes det at over 40 prosent av produksjonen drives på denne måten. 

Oljedirektoratet er opptatt av at alle de samfunnsøkonomisk lønnsomme ressursene på sokkelen blir produsert. Derfor er det viktig at oljeselskapene arbeider for å øke utvinningen fra felt som er i produksjon.

På tide å teste avanserte metoder

De tradisjonelle metodene er boring av flere produksjonsbrønner og injeksjon av vann og gass for å øke trykket i reservoarene og dermed presse ut mer olje og gass. Det er også viktig at selskapene arbeider med mer avanserte metoder.

– Avanserte metoder for å øke utvinningen har et betydelig potensial og blir brukt i oljevirksomhet på land i andre deler av verden. Også på britisk sokkel er det prøvd ut avanserte metoder med gode resultat. Nå er det på tide at oljeselskapene tester slike metoder på felt til havs også her hjemme, sier Sølvberg.

Mye olje og gass er påvist i tette reservoarer, altså reservoarer med lav gjennomstrømmelighet. Her er det store muligheter for lønnsom produksjon dersom ny teknologi og nye løsninger tas i bruk.

Oljedirektoratets viktigste oppgave er å forvalte petroleumsressursene slik at de skaper størst mulig verdi for samfunnet. Halvparten av de gjenværende ressursene er allerede funnet. I årets ressursrapport om felt og funn presenterer vi fakta og analyser for å belyse hvordan det arbeides for å øke verdiene av disse ressursene.

 

Kontakt
Eldbjørg Vaage Melberg

Tlf: +47 51 87 61 00

Oppdatert: 18.11.2022

Siste nyheter

Programmet til leteseminaret er klart
10.09.2024 Programmet for Sokkeldirektoratets leteseminar 23. - 24. oktober er klart.
Gass-/kondensatfunn i Norskehavet (6406/2-L-2 H)
10.09.2024 Equinor og partnere har påvist gass/kondensat i utvinningsbrønn 6406/2-L-2 H, 260 kilometer sørvest for Brønnøysund.
Fortsatt stor interesse for leting på norsk sokkel
06.09.2024 Myndighetene har mottatt søknader fra 21 selskap i Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2024. Søknadsfristen var 3. september.
Seks selskaper har søkt om areal for CO2-lagring
04.09.2024 Energidepartementet (ED) har mottatt søknader fra seks selskaper i forbindelse med utlysningen av tre områder i Nordsjøen knyttet til lagring av CO2 på norsk sokkel.
Vi trenger en flink reservoargeolog!
03.09.2024 Har du lyst til å være med å påvirke hvordan Sokkeldirektoratet er med å maksimere verdien av ressursene på sokkelen? Vil du ha tilgang til, og jobbe med Norges største undergrunns datasett for å forstå det store bildet?
Økt utvinningspris for kreativitet, utholdenhet og risikovilje
27.08.2024 Årets vinner av Improved Recovery Award er rettighetshaverne for feltene Valhall og Hod i Nordsjøen.
Program nå klart for seminar om tette reservoarer
26.08.2024 Nå kan du fordype deg i programmet i forbindelse med vårt arrangement om frakturering og stimulering av reservoar med lav-permeable soner tirsdag 1. oktober 2024 i våre lokaler. Du kan fremdeles melde deg på!
Ny sulfidforekomst på norsk sokkel
23.08.2024 Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen (UiB) påviste en ny sulfidforekomst på et tokt i Norskehavet og Grønlandshavet i sommer.
Gassfunn i Norskehavet (6605/6-1 S)
23.08.2024 OMV og partnerne har funnet gass i undersøkelsesbrønn 6605/6-1 S i Norskehavet.
Besøk oss på ONS
22.08.2024 Skal du på ONS mellom 26. og 29. august? Stikk innom oss på stand 8100 i hall 8!