Ny rapport om petroleumsvirksomhet i nordområdene

Bente-Nyland.png

Oljedirektør Bente Nyland legger fram den nye rapporten om petroleumsvirksomhet i nordområdene.

02.04.2019 I dag legger Oljedirektoratet fram rapporten Petroleumsvirksomhet i nordområdene. Rapporten setter petroleumsvirksomheten i nord inn i en historisk, internasjonal og teknologisk ramme.

«Forhåpentligvis kan rapporten bidra i en kunnskapsbasert tilnærming til debatten», sier oljedirektør Bente Nyland, som presenterte den på Barentshavkonferansen i dag.

Det har vært petroleumsvirksomhet i nordområdene siden de første letebrønnene ble boret nær kysten i Laptevhavet i Russland på 1930-tallet. I Norge startet petroleumsvirksomheten i nord i 1979, og i 2007 startet produksjonen fra Snøhvit-feltet.

Norge er en av fem arktiske kyststater, men på grunn av Golfstrømmen er størstedelen av våre havområder isfrie året rundt. I Canada, USA, Russland og Grønland er klimaet i nordområdene atskillig mer krevende, og er helt eller delvis isdekke gjennom året.

I norsk del av Barentshavet er to felt i produksjon – gassfeltet Snøhvit og oljefeltet Goliat. Johan Castberg-feltet er under utbygging og skal etter planen begynne å produsere i 2022. Det er gjort flere funn som er aktuelle å bygge ut, og det er fortsatt store uoppdagede olje- og gassressurser. Skal disse ressursene påvises, må selskapene lete.  Oljedirektoratet forventer at hele 65 prosent av de uoppdagede ressursene på norsk sokkel ligger i Barentshavet.

«Det er skapt store verdier fra petroleumsvirksomheten i Barentshavet. Til nå er det boret rundt 155 letebrønner der, og Oljedirektoratets ressursrapport for leting (2018) viste at hver 1000 investerte kroner i leting i Barentshavet har gitt 2100 kroner tilbake», poengterer oljedirektør Bente Nyland.

Rapporten Petroleumsvirksomhet i nordområdene viser hvordan leting og olje- og gassproduksjon foregår i stor skala under krevende arktiske marine forhold i både USA, Canada og Russland. Det letes og produseres i områder som har både havis, første-års is, flerårig is og isfjell, og i områder som er helt innefrosset. Det produseres også olje og gass i områder med store avstander og røffe vind- og bølgeforhold.

«På norsk sokkel har det siden starten for 50 år siden vært en stegvis tilnærming til nye områder og nye felt. Denne tilnærmingen er tuftet på teknologisk kunnskap og erfaring både fra norsk sokkel og internasjonalt.

Oljedirektoratets nye rapport viser at dette også gjelder petroleumsaktiviteten i nordområdene», sier oljedirektøren. 

Les rapporten "Petroleumsvirksomhet i nordområdene" (pdf)

Les også ressursrapporten 2018 - Petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel - Leting

Oppdatert: 02.04.2019

Siste nyheter

Regelverkspliktig innsending av materiale og opplysninger
10.09.2024 Sokkeldirektoratet har publisert en forbedret og utvidet versjon av listen «Regelverkspliktig innsending av materiale og opplysninger».
Programmet til leteseminaret er klart
10.09.2024 Programmet for Sokkeldirektoratets leteseminar 23. - 24. oktober er klart.
Gass-/kondensatfunn i Norskehavet (6406/2-L-2 H)
10.09.2024 Equinor og partnere har påvist gass/kondensat i utvinningsbrønn 6406/2-L-2 H, 260 kilometer sørvest for Brønnøysund.
Fortsatt stor interesse for leting på norsk sokkel
06.09.2024 Myndighetene har mottatt søknader fra 21 selskap i Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2024. Søknadsfristen var 3. september.
Seks selskaper har søkt om areal for CO2-lagring
04.09.2024 Energidepartementet (ED) har mottatt søknader fra seks selskaper i forbindelse med utlysningen av tre områder i Nordsjøen knyttet til lagring av CO2 på norsk sokkel.
Vi trenger en flink reservoargeolog!
03.09.2024 Har du lyst til å være med å påvirke hvordan Sokkeldirektoratet er med å maksimere verdien av ressursene på sokkelen? Vil du ha tilgang til, og jobbe med Norges største undergrunns datasett for å forstå det store bildet?
Økt utvinningspris for kreativitet, utholdenhet og risikovilje
27.08.2024 Årets vinner av Improved Recovery Award er rettighetshaverne for feltene Valhall og Hod i Nordsjøen.
Program nå klart for seminar om tette reservoarer
26.08.2024 Nå kan du fordype deg i programmet i forbindelse med vårt arrangement om frakturering og stimulering av reservoar med lav-permeable soner tirsdag 1. oktober 2024 i våre lokaler. Du kan fremdeles melde deg på!
Ny sulfidforekomst på norsk sokkel
23.08.2024 Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen (UiB) påviste en ny sulfidforekomst på et tokt i Norskehavet og Grønlandshavet i sommer.
Gassfunn i Norskehavet (6605/6-1 S)
23.08.2024 OMV og partnerne har funnet gass i undersøkelsesbrønn 6605/6-1 S i Norskehavet.